Direktlänk till inlägg 7 december 2009
Ja...trots allt så blev det ju Lussekatter i slutändan och även om de blev dyra (saffran är ju tokdyrt nu för tiden och det behövdes 3 påsar...och jag tappade ju bort 3 ... ) men det var de godaste jag ätit, så det var NÄSTAN värt det !
Detta Lussekattsrecept kan jag varmt rekommendera!
Lussekatter ca 40 st
75 g jäst (för söta degar)
100 g Smör
4 dl Mjölk
1 dl Grädde
1 dl Vit sirap
0,5 dl Socker
250 g Kesella
1,5 g Saffran (3 påsar á 0,5 g)
200 g Mandelmassa
16-17 dl Mjöl
0,5 tsk Salt
1 tsk Vaniljsocker
1 tsk Kardemumma
1 st Ägg (till pensling)
Russin
Finfördela jästen i en bunke, ta en kastrull och smält smöret i & blanda ned mjölk, grädde, sirap, socker och kesella. Värm detta till 37 grader (fingervarmt) och häll lite av blandningen över jästen, rör tills jästen löst sig, när jästen löst sig häller du i resten av vätskan + saffranen.
Riv mandelmassan och häll ned i degvätskan.
Ta salt, vanilj och kardemumma i häften av mjölet och blanda ned i degvätskan, blanda väl och tillsätt resten av mjölet i omgångar, spara ca 1 dl till utbakning.
Degen ska vara smidig & släppa från bunken, när den gör det låter du den jäsa i ca 35 min.
Dela upp degen i 4 delar och dela 1 bit i tio bullar (naturligtvis kan du variera detta beroende på hur stora bullar du vill ha, tänk bara på att ha dem ungefär lika stora så de inte gräddas olika).
När du gjort dina Lussekatter ska de jäsa ytterligare 35 min.
Sedan penslas med ett uppvispat ägg,
sätt på russin och in ugn i ca 8 min. 200 grader
Enjoy!
Sms:a FRISK50 eller FRISK100 till 729 80 så skänker du 50 eller 100 kr.