MissVivis synvinklar

Direktlänk till inlägg 31 januari 2011

Hen istället för han eller hon

Av Vivi - 31 januari 2011 13:45

Jag läste precis en artikel om en förskola som verkligen aktivt jobbar med genus, eller blir det mot genus ?

Det undviker könsroller så mycket de kan, de försöker tillochmed undvika att säga: "hon" och "han" utan har bytt till ett "hen".

Personligen tycker jag detta låter underbart!

Vad tycker ni ?

 

Barn är barn och det ska inte spela någon roll om de är flickor eller pojkar, flickor ska få busa lika mycket som pojkar och pojkar ska få bära rosa, klänning & leka med dockor om de känner för det!

Det finns människor som verkar tycka att detta skulle vara skadligt för barnen av olika anledningar. Det kan tyckas löjligt & överdrivet att t.ex byta ut "han& hon" till "hen", men barnen kommer få en massa intryck om "manligt" och "kvinnligt" ifrån andra håll ändå.

Jag tror inte barnen på ett sådant dagis kommer komma ut som "skadade individer", snarare tvärt om. 

 

Om jag får barn någon gång kommer jag säker inte kunna vara helt könsneutral, men jag har faktiskt fått mycket inspiration från t.ex Lady Dahmers blogg.

Jag kommer försöka tänka praktiskt vad det gäller kläder, försöka ha många olika leksaker hemma och göra vad jag kan för att barnen ska utvecklas till en härlig liten individ!

 

"Grabbig" tjej!?!

  

 
 
Mia

Mia

31 januari 2011 13:53

eller tjejig grabb *hihi*

Ja könsrollerna kommer de ju få ändå, individanpassa så mycket man kan och förklara vid alla frågor som uppstår. Sen så kan man ju inte plocka bort det vi är, även om man inte behöver göra stereotyper av könen

http://www.fredthevov.blogg.se

 
Laks

Laks

31 januari 2011 16:55

Sånt här är så himla intressant! ett väldigt viktigt ämne som vi alla måste ta till oss om vi vill att nästa generation ska växa upp jämställt. Läser också Lady Dahmers ibland, hon har jättebra åsikter och tankar.

Jag tycker det är underbart med ett dagis som tar ställning, och som vill behandla alla lika oavsett kön. Många verkar missförstå detta med feminism, jämställdhet och genustänk. Att det skulle vara något som förbjuder kvinnor att vara kvinnliga och män att vara manliga. Men det är tvärtom - det handlar om att ge alla möjligheten att bli den som dem verkligen vill vara!

När ja själv var liten lekte jag med dinosaurier, krigsgubbar och lego mest. I princip bara killsaker. Hade praktiska kläder som en vanlig t-shirt och ett par mjukisbyxor, och jag vägrade kjol och klänning. Mina föräldrar puttade inte in mig på den banan, utan jag bara fick bestämma själv. Och dem lät mig vara mig själv, tack och lov. Jag har ju haft möjligheten att vara den jag är istället för att pressas in till att bli någon annan. Och därför tycker jag det är otroligt viktigt att man låter alla barn göra så nu också!

http://laks.webblogg.se

Vivi

1 februari 2011 08:05

Bra skrivet, älskar mittenstycket !

 
Sofia

Sofia

31 januari 2011 18:00

låter intressant! Undrar hur dom får det att fungera med tanke på att barnen nog inte upplever det samma hemma!

http://dixxonsblogg.bloggplatsen.se

 
Fnulan

Fnulan

31 januari 2011 19:02

Oj vad du varit inläggsflitig!! Jag som varit självupptagen och inte läst ;)

Nja... jag vet inte om jag tycker att det ska vara helt könsneutralt.. Vi är hannar och honor... varför bekräfta att det är fel genom att ta bort begreppen? Men att arbeta för att alla barn ska ha samma möjligheter och inte låta pojkar och flickor sättas i olika sysslor är en annan sak. Nej, det där tycker jag går till överdrift... flåt-....

sv: Vi har bestämt det bara att vi inte ska äta godis =)men jag ÄLSKAR DET!!!! Men det går bra med en massa kakor i stället, hehe.
Tycker med att mina töser är fina =) Tack!

http://www.fnulan.se

 
Sussi

Sussi

31 januari 2011 21:19

Håller med dig. Det är bra att barnen får lära sig att alla är lika mycket värda, varesig man är tjej eller kille..

Ååå vad jag saknar ett badkar. När vi bodde i stan var det min favoritplats med. Det var så skönt att lägga sig i ett varmt bad med en spännande bok efter en lång tråkig dag på jobbet! ååå saknar..

http://allt-om-inget.bloggagratis.se

 
Johanna

Johanna

31 januari 2011 21:58

Absolut, tatueringen kommer att läggas ut på bloggen :)

http://lifeofjohanna.bloggplatsen.se

 
Jenny

Jenny

31 januari 2011 21:59

Jag är absolut feminist. Och jag tror det där om att flickor "automatiskt" gillar rosa och Barbiedockor, och pojkar dras till blått, bilar och vapen - är skitsnack! Däremot är män och kvinnor biologiskt olika i vårat sätt att tänka och agera. Våra hjärnor fungerar olika.

Men den dagen jag får barn så kommer jag absolut att låta min son leka med my little pony och klä sig i rosa om han vill, och min dotter ska absolut få ha stryktåliga snickarbyxor och leka med bilar och klättra i träd osv...
Däremot kommer inte att mina barn att få leka med varken leksaksvapen eller Barbiedockor.

http://jennyelin.bloggplatsen.se

Vivi

1 februari 2011 08:05

Jag håller helt och fullt me dig Jenny !!

 
lady thirty

lady thirty

31 januari 2011 23:15

intressant!
bra att få lära sig sånt när man är liten!

http://blogg.veckorevyn.com/ladythirty

 
Maddo

Maddo

2 februari 2011 21:51

Ibland blir jag lite arg. För självklart ska flickor vara flickor och pojkar vara pojkar. Jag är emot att de behandlas olika (och att du skriver dagis, men det är sånt man får leva med..) utifrån sitt kön. Jag är emot att flickor måste vara på ett sätt för att de är flickor. Problemen ligger inte i orden även om orden kan vara en hjälp på vägen. Hen kom till som hänvisning då man ofta skriver han i böcker när man inte har ett kön. Detta skulle vara könsneutralt. Däremot anser jag att flickor är hon och pojkar är han. Det är en del av vår identitet och VI, samhället, pedagoger och föräldrar är en del i hur vi uppfattas utifrån kön. Det är vi som kan ändra på tankeställningar kring kön. Jag vill att min flicka ska kunna ha långt hår, tighta kläder och rosa tofsar utan att folk ska bli oroliga för att hennes kläder ska bli smutsiga. Att folk ska tillåta HENNE att klättra i träd och göra "pojksaker". Likväl som jag vill att min pojke ska få gå i gröna och blåa kläder, vara kortklippt och gå i gäng, men han ska inte berövas möjligheten att bygga med pärlor, gråta och prata om känslor. Jag inser själv att det blev olika uttryck beroende på flicka och pojke och i arbetet med dem. Men jag anser att man berövas något när det kommer till känslor men att man blir fråntagen en möjlighet att få göra saker.

Därför är jag emot "hen" i förskolesammanhang. I texter - ja. Att medvetande göra pedagogernas synsätt är viktigare. Att vi arbetar med oss själva innan vi arbetar med gruppen. När vi arbetade i sthlm gjorde vi flick och pojkgrupper. Vi gjorde inte detta direkt för barnens skull utan för att vi pedagoger skulle kunna uppmärksamma våra tankar och agerande kring behandlingen av pojkar och flickor. Det var väldigt intressant. Vi kunde fråga varandra "hade du gjort på samma sätt om det var en flicka/pojke?" och i regel svarade man "jaa, det hade jag". Eftersom vi arbetade med ett väldigt reflekterande arbetssätt kunde vi komma tillbaka till kollegan och säga "Maddo, jag tänkte på en sak... jag hade nog inte gjort på samma sätt om det var en flicka/pojke". På så sätt har vi påbörjat ett arbete med genus och könsroller - utan att ta bort könet. För att bli medveten om de skillnader man själv skapar är steg 1 i en förändring.

Jag blir arg när folk säger att Tessan är rosa för att det är en tik. Nej, Tessan är rosa för att jag älskar rosa. Inte av någon annan anledning. Likväl är Ludvig blå för att Ninas favoritfärg är blå. Sen att hon råkar ha en hanhund (som hon tagit över) och jag en tik (som jag tagit över) har ingenting med det att göra. Hade hon haft en tik hade hon liktförbannat älskat och använt blått och jag hade haft rosa med en hanhund. Vi är medvetna om att det återspeglar VÅR personlighet.

Lååångt inlägg. Känsligt ämne. Men aktuellt och intressant. Alla tycker så olika och vi är i en förändringsprocess.

http://blogg.dreammaddo.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Vivi - 17 augusti 2016 09:07

Det är något speciellt med de där första.... Första tårtbiten Första steget Första resan ..... Första karusellen !!                    Det kommer inte bli det sista .... speciellt det lilla parisehjulet Emil älskade ...

Av Vivi - 13 augusti 2016 10:15


Jag har gått upp något kilo och det är nog för att mitt hjärta blivit så tungt så tungt. Jag tror mammahjärtan ofta väger tyngre än andras..... (och vissa pappan-hjärtna med så klart). Det är en massa spännande på gång i våra liv nu och mycket av d...

Av Vivi - 9 augusti 2016 09:56


Semester.... ahhhh ljuvliga semester.... typ! Okej jag får faktiskt vara liiite bitter att hösten började samtidigt som min semester och för att det faktiskt är lite svårt att slappna av när man förbereder för flytt. Dessutom så fick vi ställa in...

Av Vivi - 17 juli 2016 12:00


Jag läste just en fantastiskt sorglig krönika av Staffan Landin (läs den gärna här). Den handlar om flyktingfrågan och framförallt om det orimliga hat den frågan väcker och troll .... jävla troll. Jag har ingen sympati för de människor som via r...

Av Vivi - 18 juni 2016 16:03


.. SER JAG UT NÄR JAG FÖRSÖKER GÖRA SIT-UPs.....

Lite mer om MissVivi


Kontakt:
missvivi@hotmail.se

Veckans tips

Bloggträff 7 Maj i Skåne !!

   

FACEBOOK

Instagram

30 besvarade frågor

Kategorier

Hitta i bloggen

Bloggisar

Roligheter

Bloggar jag läser

Något jag brinner för...

Stöd frisk och Fri, föreningen mot ätstörningar

SMS

Sms:a FRISK50 eller FRISK100 till 729 80 så skänker du 50 eller 100 kr.

 

Här har jag varit

För ett år sedan.....

Arkiv

Hitta recept

Matbloggstoppen

Köp en recension

Köp en recension på min blogg på blogvertiser.se

Ragga besökare

Ovido - Quiz & Flashcards