Direktlänk till inlägg 14 januari 2012
Tänkte vara med i Eleonores kokboksutmaning,
en utmaning som går ut på att en gång i månaden göra ett recept från någon av ens kokböcker.
Jag har en massa kokböcker som samlar damm så denna utmaning passar perfekt!
Denna månaden är temat "Choklad".
Jag tänkte ge er receptet på efterrätten jag gjorde till nyår, min egna vita & mörka chokladmousse, grundreceptet har jag naturligtvis tagit från två av mina chokladböcker, jag har en hel del sådana!
Missvivis vita & mörka mousse
(4 personer)
Vit chokladmousse:
2,5 dl grädde
200gr vitchoklad
Värm grädden, den ska inte koka. Finhacka chokladen och häll sedan den varma grädden över chokladen. Vispa detta en liten stund med elvisp eller i mixer så att all choklad smälter. Låt sedan detta stå i kyl i minst fyra timmar.
Mörk chokladmousse:
200gr Mörk choklad (minst 55%)
2st äggulor
2 msk socker
1 tsk vaniljsocker
2 dl grädde
1dl cremefraiche
1 liten nypa cayennepeppar
½-1 msk mörk rom
Smältchokladen försiktigt i microvågsugn (detta är bästa sättet att smälta choklad enligt experter).
När chokladen är smält hålle i rom + cayenne.
Vispa gulor + socker + vanilj poröst, blanda sedan detta med chokladen.
Vispa grädden, häll sedan i creme fraiche och vispa ytterligare.
Vänd ned chokladsmeten i gräddblandningen.
Häll upp den mörka moussen i skålar och ställ i kyl minst 2 timmar.
Vid serveringen så ska den vita moussen tas ut och vispas, klicka sedan ut denna över den mörka moussen och servera med färska bär, t.ex vinbär, hallon eller blåbär!
Jag kanderade även lite hasselnötter, men det behövs inte till.
Missvivis vita & mörka mousse
Dessa två böcker använde jag till mousserna, sedan ändrade jag kanske liiite i recepten...
som vanligt, receptet ovan hade varken rom eller cayenne från början ! !
Sms:a FRISK50 eller FRISK100 till 729 80 så skänker du 50 eller 100 kr.